неділю, 10 березня 2019 р.

Свято Масляної у Поворську



Останній тиждень перед Великим постом називається Масляна (ще Колодій, Ма́сниця, За́пусти, Пу́щення, Сиропу́ст, Сиропу́сний тиждень,  Ба́бське свято, Зага́льниця, Ніжкові заговини).
Це давньослов'янське свято проводів зими, пристосоване християнською церквою до тижня перед Великим постом і пов'язане зі звичаєм веселитися та готувати певні страви.
Дорослі та молодь катались на конях, ходили в гості, влаштовували банкети у складчину.
      Основою обрядовою стравою Масляної були вареники з сиром, які споживалися з маслом чи сметаною. Пекли також гречані млинці, заправлені смальцем. Ними частували протягом усього тижня.
  Головним напоєм на цьому тижні є наливки та інші трунки. За церковною традицією тиждень називається сирним, або м'ясопусним, — через набір страв, які прийнято готувати протягом цього періоду. На цьому тижні немає посту в середу й п'ятницю, кожен день можна вживати молоко, яйця і рибу, але м'яса вже не їдять.
Це останній, напередодні Великого посту, тиждень коли можна було справляти весілля. Цей тиждень також називали Бабським тижнем. Протягом цього тижня чоловікам належало слухатися жінок і витримувати їхні збиткування. Загалом Масляна вважалася жіночим святом, хоч участь у ньому могли брати і чоловіки. Але вони мусили за це відборговувати грішми чи горілкою.
 9 березня свято Масляної завітало в Поворську громаду.


 Ведучі знайомили присутніх  з традиціями святкування останнього перед Великим постом тижня. Кожен день цього тижня мав певні особливості та цікаві звичаї, які показали депутати та працівники культури  від кожного села. На їхніх столах  були представлені різноманітні рецепти обрядових страв.









 Усі учасники попрацювали на славу зарядивши присутніх  позитивними емоціями та  гарним настроєм . Звучали  веселі пісні, проводилися різноманітні конкурси та змагання. Всіх присутніх пригощали смачними млинцями, варениками,запашним вином.

  Свято Масляної вдалося!

Немає коментарів:

Дописати коментар