Це давньослов'янське свято проводів зими, пристосоване християнською церквою до тижня перед Великим постом і пов'язане зі звичаєм веселитися та готувати певні страви.
Дорослі та молодь катались на конях, ходили в гості, влаштовували банкети у складчину.
Основою обрядовою стравою Масляної були вареники з сиром, які споживалися з маслом чи сметаною. Пекли також гречані млинці, заправлені смальцем. Ними частували протягом усього тижня.
Головним напоєм на цьому тижні є наливки та інші трунки. За церковною традицією тиждень називається сирним, або м'ясопусним, — через набір страв, які прийнято готувати протягом цього періоду. На цьому тижні немає посту в середу й п'ятницю, кожен день можна вживати молоко, яйця і рибу, але м'яса вже не їдять.
Це останній, напередодні Великого посту, тиждень коли можна було справляти весілля. Цей тиждень також називали Бабським тижнем. Протягом цього тижня чоловікам належало слухатися жінок і витримувати їхні збиткування. Загалом Масляна вважалася жіночим святом, хоч участь у ньому могли брати і чоловіки. Але вони мусили за це відборговувати грішми чи горілкою.
9 березня свято Масляної завітало в Поворську громаду.
Усі учасники попрацювали на славу зарядивши присутніх позитивними емоціями та гарним настроєм . Звучали веселі пісні, проводилися різноманітні конкурси та змагання. Всіх присутніх пригощали смачними млинцями, варениками,запашним вином.
Свято Масляної вдалося!
Немає коментарів:
Дописати коментар