неділю, 27 грудня 2020 р.

155 років від дня народження Джозефа Редьярда Кіплінґа

Редьярд Кіплінг 

 30 грудня 155 років від дня народження Джозефа Редьярда Кіплінґа (1865-1936), англійського прозаїка-казкаря, поета.

  Його кращими творами вважаються «Книга джунглів», «Кім» і численні вірші. Кіплінг став першим англійським Нобелівським лауреатом з літератури, отримавши Нобелівську премію в 1907 році.

Джозеф Редьярд Кіплінг народився 30 грудня 1865 року в Бомбеї (Індія). Батько, великий фахівець з історії індійського мистецтва, був директором музею. Мати походила з відомої лондонської родини. Обидва діда були методистської священиками.

У шість років хлопчика відіслали в Англію. У 1882 році шістнадцятирічний Редьярд повернувся в Індію і влаштувався помічником редактора в  газеті. Не по літах розвинутий юнак дивував місцеве суспільство проникливими судженнями про таємних пружинах колоніального правління і знанням Індії, почерпнутих в основному в розмовах з енциклопедично освіченою батьком.

Щорічні відпустки в гімалайському місті Сімлі стали джерелом багатьох робіт письменника. З 1889 року Кіплінг подорожував по всьому світу, писав дорожні замітки. У жовтні він приїхав до Лондона і майже відразу став знаменитістю. Почавши з «Балади про Схід і Захід», він йшов до нової манері англійського віршування, створивши «Пісні казарми».

Незабаром через перевтому здоров'я письменника похитнулося, і більшу частину 1891 року він провів у подорожах по Америці і британським домініоном. Повернувшись у січні 1892 року, одружився з сестрою американського видавця У.Балестьера.

За чотири роки, прожиті в Америці, Кіплінг написав кращі свої твори. Це оповідання, що увійшли до збірок «Маса вигадок» (1893) і «Праці дня» (1898), а також вірші про кораблі, про море і моряків-першопрохідників, зібрані в книзі «Сім морів», і дві «Книги джунглів» ( 1894-1895). У 1896 році він написав книгу «Відважні мореплавці».

На вершині слави і багатства Кіплінг уникав публічності, відмовився від звання поета-лауреата і почестей. У 1902 році він оселився в глухому селі в графстві Суссекс. У 1901 році випустив роман «Кім», своє прощальне слово до Індії, в 1902 — чудову дитячу книжку «Казки просто так».

Він писав до початку 1930-х років, але найвідомішими так і залишилися його твори кінця 19 століття.

Помер Редьярд Кіплінг в Лондоні 18 січня 1936 року. Похований у Куточку поетів у Вестмінстерському абатстві.



Немає коментарів:

Дописати коментар