четвер, 7 листопада 2013 р.

Вісті з районної державної адміністрації

Національні меншини Ковельщини живуть у злагоді…

IMG_4711 (Medium)Питання національних меншин, компактного їх проживання на теренах району, забезпечення культурного, освітнього рівня, діяльності національно-культурних товариств обговорювали, 6 листопада, під час засідання «круглого столу», в центральній районній бібліотеці, представники влади та національно-культурних товариств, національних меншин Ковельщини. Провів засідання заступник голови райдержадміністрації Андрій Мигуля.
В Ковельському районі мирно живуть представники понад 28 національностей. Серед яких українці становлять 98,6%, представники інших національностей – 1,4 %, з них: росіяни – 68 %, білоруси – 12 %, поляки – 2 %, вірмени – 3 %, грузини – 2,3%, узбеки 1,6 %, татари 1,4 %, німці – 1,4 %. Всього представників національних меншин 564 особи від загальної чисельності населення району. Етнічна ситуація в районі стабільна, та тим не менше існують і певні не вирішені питання. «Питанню зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин приділяє значну увагу Президент України Віктор Янукович. В районі здійснюється політика щодо національних меншин на засадах гуманізму і толерантності, – сказав Андрій Мигуля. За його словами, на Ковельщині результатом зростання національної свідомості є створення національно-культурних об’єднань, які сприяють популяризації та відродженню етнічних традицій.
В свою чергу голова Ковельського відділення ветеранського громадсько-культурного товариства «Холмщина» Сергій Шульган розповів про діяльність організації, яка створена 11 років тому, спільні проекти, конкурси, реалізовані на Ковельщині, зокрема про облаштування місць української та польської пам’яті на території України та Польщі, навчання учнів району та міста у вузах Польщі, обміни делегаціями.
Так, у ході обговорення заступник голови Ковельського товариства польської культури ім. Єви Фелінської Наталія Білецька зупинилася на проведених спільних заходах, діяльності польської школи в м Ковелі, роботі по впорядкуванні польських кладовищ та ряді інших питань.
Озвучив  проблеми, з якими стикаються роми, учасникам «круглого столу», заступник голови правління  Волинської організації ромів «Терне рома» Федір Стоянович. Це: високий рівень безробіття, низький рівень житлово-побутового забезпечення, відсутність документів, що посвідчують особу, свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану.
Директор центральної районної бібліотеки, голова «Жіночої ради» Галина Божик розповіла про інформаційно-просвітницьку роботу, яку проводять бібліотекарі, співпрацю з Польщею, Білорусією, висловила пропозицію по створенню при бібліотеці центрів національних меншин, адже переконана, що кожна нація повинна знати свою мову, культуру, традиції.
“Тема нацменшин повинна бути в постійному полі зору кожного управління, – продовжив розмову Андрій Мигуля.. Україна заявила про асоціацію з ЄС, таким чином ми приймаємо на себе усі європейські цінності, в яких  високий рівень толерантності до вирішення питань, пов’язаних із нацменшинами, тож ми повинні переймати напрацьований протягом десятиліть досвід Європи і у цьому напрямі”.
Безумовно результати засідання «круглого столу» вплинуть на подальшу діяльність та співпрацю влади та представників національно-культурних товариств, національних меншин, що  надзвичайно важливо, запевнив Андрій Мигуля. Тим паче, коли Україна рухається в напрямку до Європи.  У подальшому проблемні питання, озвучені на засіданні, будуть враховані в роботі. Селищним, сільським головам рекомендовано провести зустрічі з представниками національних меншин, які проживають на підпорядкованих територіях для вирішення їх нагальних потреб. Правоохоронним органам та соціальним службам дано доручення забезпечити у місцях компактного проживання осіб, які належать до ромської національної меншини, проведення профілактичної роботи, спрямованої на запобігання бездоглядності, безпритульності дітей, недопущення їх втягування у злочинну та іншу протиправну діяльність, запобігання насильству в сім’ї, наркоманії, тютюнопалінню та алкоголізму.
Андрій Мигуля подякував усім учасникам за активну участь у засіданні «круглого столу»та плідну діяльність у культурно-мистецькому житті району
Окрім цього до уваги учасників зустрічі, у фойє бібліотеки, була представлена тематична виставка книг, де були презентовані національні товариства меншин, як проживають в Україні.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю апарату райдержадміністрації

Немає коментарів:

Дописати коментар