четвер, 30 січня 2014 р.

Найвища цінність – мир і злагода в суспільстві


DSC_8436 Наш  співрозмовник – голова Ковельської районної державної адміністрації Сергій МАТЯШУК.
– Сергію Васильовичу, 18 січня 2013 року Указом Президента України Ви були призначені на посаду керівника виконавчої влади Ковельського району, в одному із населених пунктів якого – у селі Поворську у свій час народилися. Тому знаєте проблеми і  клопоти своїх земляків не з телепередач чи газетних шпальт, а, образно кажучи, зсередини.
Скажіть відверто: Ви задоволені роком роботи в якості голови райдержадміністрації? Чи все заплановане зуміли разом із своєю командою втілити в життя?
– Сказати, що задоволений  повністю, не можу. Хотілося б зробити для  району більше конкретних справ. Але, попри те, Ковельщина на місці не стоїть. В минулому році за кошти місцевих бюджетів виконувалися ремонтно-будівельні роботи на 42 об’єктах бюджетної сфери, освоєні кошти в  сумі понад 3 млн.грн. Об’єднання фінансових ресурсів Державного і місцевих бюджетів та залучення позабюджетних коштів дало змогу у 2013 році провести у районі  29 енергозберігаючих заходів на 39 об’єктах загальною вартістю 2 млн. 968 тис. грн.
Нещодавно я звітував на сесії районної ради, де поінформував про головні підсумки 2013 року. Тому повторюватися, гадаю, потреби немає, хоч деякі цифри і факти згадаю. Тим більше, що уже відомі офіційно підтверджені статистичні дані за минулий рік.
Так от, завдяки збільшенню обсягів виробництва в рослинницькій галузі забезпечено приріст виробництва  сільгосппродукції в агроформуваннях району, зокрема  агроформуваннями району вироблено валової продукції у 2013 році на суму 104,8 млн. грн., проти  98, 2 млн.грн. у 2012 році.
Якщо врахувати, що на Ковельщині аграрний сектор в економіці домінує, то досягнутим результатом можна бути частково задоволеним.
Зріс обсяг реалізованої промислової продукції нашими підприємствами, який досяг 225,8 млн. грн. (у відпускних цінах без ПДВ і акцизу) проти 197,1 млн. грн. позаторік. Це – п’яте місце серед 16 районів Волині). А за обсягом іноземних інвестицій в розрахунку на одну людину ми на Волині – перші.
Загалом в інвестиційній галузі спостерігалося досить відчутне пожвавлення. Зокрема, ТзОВ  «В. Прометей» успішно реалізує  інвестиційний проект «Реконструкція ферми та прилеглих споруд с. Мельниці». Загальна вартість проекту – 5 млн. грн., термін реалізації – 2 роки. На даний час 70 відсотків вартості цього проекту освоєно.
Торік шість сільських громад району (Пісочненська, Доротищенська, Велицька, Дрозднівська, Великопорська, Сільцівська) завершили реалізацію другої фази проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду на загальну суму 802.318 тис. грн. Тут – гроші районного, обласного і сільського бюджетів, а також Євросоюзу. Є інші позитивні напрацювання в цьому напрямі.
Не може не втішати той факт, що зросли обсяги експортних операцій суб’єктів господарювання (майже в 1,4 рази). Стабільними залишаються надходження до бюджету усіх рівнів від суб’єктів малого підприємництва. Тривало зростання обороту роздрібної торгівлі, підвищення рівня середньомісячної заробітної плати працюючих.
На жаль, в районі не вдалося зберегти поголів’я великої рогатої худоби на рівні 2012 року, на що є серйозні причини як об’єктивного, так і суб’єктивного характеру. Водночас виробництво м’яса зросло на 4,5 відсотка, чому сприяло збільшення середньодобових приростів худоби на 10,2 відсотка.
Нині ведемо активну роз’яснювальну роботу з сільськими головами щодо створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів із заготівлі молока. Цьогоріч плануємо ряд заходів для розвитку тваринницької галузі. Зокрема, два фермерських господарства «Колос» та «Кошари»  планують створити міні-ферми для утримання не менше 50-ти молочних  корів у кожному.
У 2013 році отримано  досить відчутні кошти з Державного, обласного і районного бюджетів для підтримки сільгоспвиробників різних форм власності.
– Кажуть, що коли працює будівельна галузь, то це означає, що район живе, працює і розвивається…
Будівельні роботи велися на пріоритетних об’єктах закладів освіти (Білин, Колодяжне, Поворськ, Люблинець, Голоби та ін.). На постійному контролі тримаємо зміцнення матеріально-технічної бази охорони здоров’я, культури, фізкультури і спорту.
Продовжує діяти на Ковельщині Програма підтримки індивідуального будівництва на селі «Власний дім», 29 жителів  району в 2013 році  уклали кредитні угоди з обласним Фондом підтримки індивідуальних забудовників на селі «Власний дім»  для  отримання  кредиту на  будівництво (реконструкцію) та придбання житла  на загальну суму 602,5 тис. грн., в тому числі з районного бюджету на кредитування забудовників виділено кошти на суму 160 тис.грн.  Хоч, як не прикро, але станом на 1 січня ц. р. п’ять забудовників недоотримали кредити на загальну суму понад 80 тис. грн.  Причина – відсутність фінансування, але думаю, що в першому кварталі ми цю  ситуацію виправимо.
Триває газифікація населених пунктів району (всього «блакитне» паливо є у 39-ти із них). Стовідсотково забезпечено вуличним освітленням 40 сіл, частково – 36.
Повністю поділяю Вашу думку і хочу сказати, що обсяг виконаних робіт на мережі доріг загального користування по Ковельському  району за січень–грудень 2013 року становить 11561,4 тис. грн.  Багато робимо для утримання доріг комунальної власності. У 2013 році на проведення робіт з ремонту та утримання доріг комунальної власності освоєні кошти в сумі 6356,2 тис. грн..
– Загальновідомо, що наші люди в сільській місцевості не живуть аж надто заможно. У зв’язку з цим хотілося б знати, що робить влада для того, аби ситуація поліпшувалася?
– Знову ж таки буду  оперувати конкретними цифрами. А вони свідчать про те, що середній рівень заробітної плати в районі у січні–вересні минулого року складав 2286 грн., що на 13,4 відсотки більше, аніж позаторік. За цим показником ми займаємо четверте місце в області.
Збільшився і середній розмір пенсії на 4,3 відсотка: нині він становить 1253,71 грн. Зрозуміло, що це небагато, але слід зауважити, що у нас здійснюється цілий ряд заходів на підтримку малозабезпечених верств населення. Згідно з Програмою соціального захисту населення торік виплачено 277,8 тис. грн.  Державну соціальну допомогу отримали 573 малозабезпечені сім’ї на суму 10416,7 тис. грн.
Ще кілька фактів. Пільги в грошовій формі для оплати вартості електроенергії отримали 5273 громадян, що мають на це право ( 597,3 тис. грн.). Багато сімей користуються субсидіями на житлово-комунальні послуги, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного  побутового палива. На утримання дітей, що проживають у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях, батькам-вихователям та прийомним батькам виплачено 840,3 тис. грн.
– Нещодавно сесія районної ради затвердила Програму економічного і соціального розвитку Ковельщини на 2014–2015 роки. Що б у зв’язку з цим можете сказати?
– Програма напружена, але  реальна для виконання. Зрозуміло, що для її обширної характеристики короткого інтерв’ю не вистачить, тому зупинимося буквально на декількох важливих моментах.
По-перше, продовжиться реалізація 38 інвестиційних проектів у районі. Це, зокрема, будівництво загальноосвітньої школи в Білині, реконструкція шатрової покрівлі корпусу шкіл у Доротищі, Пісочному, Люблинці, завершуються роботи по добудові шкільних приміщень з блоком їдальні на 116 посадочних місць у Дубівській ЗОШ, реконструкція та капітальний ремонт приміщень у цілому ряді шкіл, культосвітніх установ, закладів медицини тощо.
По-друге, триватиме будівництво, реконструкція, капітальний та поточний ремонт вулиць і доріг комунальної власності. Передбачається  на це понад 4,6 млн. грн. субвенції з Державного бюджету обласному і майже 2,3 млн. грн. субвенції з Державного бюджету – місцевим бюджетам. Окрім того, поточним ремонтом автомобільних доріг загального користування місцевого значення планується охопити в районі 12 об’єктів на загальну суму 12850 тис. грн.
По-третє, і надалі вестимуться роботи з влаштування  вуличного освітлення в селах району (всього має бути встановлено до півтисячі світлоточок). Вживатимуться заходи для продовження газифікації населених пунктів, енергозбереження і т. д. Словом, Програма багатовекторна і вимагатиме неабияких зусиль для її реалізації.
–Сергію Васильовичу,  Ваше керівництво виконавчою владою району випало на складний час. В Україні загострилася політична ситуація, люди вимагають рішучих змін на краще. Складно і в Києві, але, мабуть, не простіше й на місцях. Районні державні адміністрації є ніби заручниками помилок, котрих припустилася центральна влада. Ви це відчуваєте на собі?
– Виступаючи на  позачерговій сесії районної ради, яка відбулася минулого понеділка, я сказав, що різкому загостренню ситуації в Україні можна було запобігти, якби вчасно відреагували на вимоги протестувальників. І вже вкрай неприпустимо було застосовувати силу на Майдані. Адже сила завжди викликає супротив.
Тому у своєму зверненні до жителів району, яке надруковане у «Вістях Ковельщини» минулого вівторка, я висловив глибокий жаль з приводу загибелі людей та щире співчуття сім’ям загиблих.
На превелике щастя, акції протесту, які відбуваються на Ковельщині, проходять мирно. Органи правопорядку не перевищують надані їм  Законом повноваження, толерантно ведуть себе й протестувальники, які виходять на ковельський Майдан. За це можна лише подякувати і організаторам, і учасникам акції, громадськості краю. На мою думку, в цьому є заслуга міської влади, котрі забезпечують свободу слова всіх політичних сил.
В районі триває нормальний виробничий процес, люди зберігають спокій і щиро бажають, щоб конфліктуючі сторони швидше досягли компромісу. Підсумки роботи Верховної Ради України у минулий вівторок дають на це надію.
– На сесії райради, про яку Ви згадували, з вуст деяких депутатів звучала вимога, щоб Ви добровільно подали у відставку.
– Я за посаду обома руками не тримаюся. Але оскільки мені її довірили від імені держави, то я  продовжую працювати. Прошу зрозуміти: справа не в мені особисто, а у людях, за яких я відповідаю. Їм потрібні тепло, заробітні плати, пенсії, соціальні виплати та інші ніби й буденні, але життєво важливі речі, про які деякі  гарячі голови навіть не замислюються. Я погоджуюся з тим,що реформи місцевої влади необхідні. Давно пора підняти роль самоврядування, обирати керівника виконавчої влади якщо не всенародно, то принаймні – на сесії районної ради.
Але поки що маємо таку структуру влади, яка передбачена Законом. Отож, і маємо діяти в його рамках.
– Дякую Вам за відверну розмову!
– Я в свою чергу, дякую Вам за надану можливість поділитися з читачами газети своїми думками.
Прошу зрозуміти: у мене як голови державної адміністрації, у моїх підлеглих немає іншої мети, аніж служити людям, забезпечити мир і спокій у суспільстві.
                                                                                                                                                                           Розмову вів Володимир ПЕТРУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар