пʼятницю, 8 листопада 2013 р.

Вісті районної державної адміністрації

Ромська родина Юзепчуків змінює стереотипи.
Село Битень – невеличке, розміщене неподалік траси «Ковель-Луцьк», саме тут проживає близько ста ромів. Сьогодні заступник голови райдержадміністрації Андрій Мигуля відвідав сім’ю Сергія Юзепчука. Сергій Васильович гостинно приймав нас у своєму невеличкому будинку, який декілька років тому придбав та оформив на нього усі документи. Він відверто говорить про всі аспекти свого життя, вірить, що не буває поганої нації, є лише погані люди.
Сергій з Ольгою мають четверо дітей та виховують онуків. Нещодавно подарували  шанс мати родину Сергію,  який залишився сиротою, – ставши його опікунами.
Сільський голова Дмитро Ковган розповідає, що ця сім’я є особливою ромською родиною, яка веде осілий спосіб життя, хоче, аби її діти вчилися, були гідними громадянами. Сергій та Ольга господарюють, обробляють землю, тримають в господарстві коня, свиней, кури. Cвій будинок держать у чистоті, діти доглянуті. Син та онуки ходять до шкіл в Битні та Радошині, хоча бувають моменти, що не завжди вчасно можуть  відірватися від вуличних ігор після дзвінка на урок.
«Якщо діти пропускають школу, вчителі та фахівець соціальної роботи  навідуються до батьків і з’ясовують причину. Для мене, як сільського голови, умовою єдності громади є дотримання мешканцями сіл принципів терпимості до чужого способу життя. Люди це розуміють і роми почуваються у нас спокійно», – розповідає Дмитро Ковган.
«Дякую нашому голові, ми з сім’єю відчуваємо підтримку з його боку, та й  вчителі цікавляться», – каже Сергій.
«На прикладі цієї родини, яка ламає стереотипне негативне уявлення про ромів, ми намагаємося показати позитивні аспекти ромського життя в районі, – зізнається Андрій Дмитрович. В ході спілкування Андрій Мигуля відзначив, що в районі реалізується ряд заходів у межах виконання завдань Президента України щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин.
IMG_0040IMG_0046

Немає коментарів:

Дописати коментар