середу, 27 листопада 2013 р.

Влада і бізнес: соціальне партнерство.

26 листопада, в міськрайонному центрі зайнятості, відбулося засідання «круглого столу». В засіданні взяли участь голова райдержадміністрації Сергій Матяшук, працівники територіальної державної інспекції з питань праці, управління соціального захисту населення райдержадміністрації, Ковельського міськрайонного центру зайнятості, Фонду підтримки підприємництва Ковельщини «Бізнес-Центр-Софт», керівники підприємницьких кіл району та сільськогосподарських товариств.
 DSCF3458Зі вступним словом виступив голова райдержадміністрації Сергій Матяшук. Сергій Васильович зупинився на питанні розвитку малого і середнього підприємництва в районі та підвищенні ролі соціально-відповідального бізнесу.  У ході засідання голова райдержадміністрації наголосив, що тільки спільними зусиллями влади, громадськості і бізнесу можна забезпечити економічне зростання в районі, покращити якість життя кожного його жителя. «Влада району намагається спільно із підприємницькими колами визначати пріоритети в роботі та вирішувати проблемні питання району. Робота районної державної адміністрації зосереджена на створенні сприятливого бізнес-середовища, налагодженню продуктивного діалогу з підприємцями. Одним із пріоритетних напрямів роботи влади є виконання завдань, визначених Програмою економічних реформ Президента України на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава». Він навів конкретні результати роботи підприємів. Разом з тим, на переконання Сергія Матяшука, сьогодні актуальним є залучення коштів на розвиток місцевих громад через соціальне партнерство. Вже є гарні приклади такої співпраці влади і бізнесу. Дбають про розвиток села, покращення його інфраструктури СтЗОВ «Дружба», ТОВ «Ідея», ТОВ «Юкон» ТзОВ «УКРДОРС» та ряд інших. Приватні підприємці Петро Мякота для Бахівської ЗОШ І- ІІІ ст. придбав навчальне обладнання (класні дошки), надав допомогу в ремонті школи.  Підприємець Ігор Тарасюк для Любитівської ЗОШ сприяв в облаштуванні та ремонті школи, і такі приклади не поодинокі. Така співпраця влади і со­ціально відповідального біз­несу має бути прикладом для наслідування, переконаний голова райдержадміністрації. «Сьогодні коштів на відновлення інфраструктури села недостатньо, тому без залучення спонсорської допомоги, без фінансової участі тих підприємств, які ведуть там підприємницьку діяльність, нам не обійтися. Зрозуміло, що держава не має права перекладати на плечі бізнесу всі свої турботи, але й обійтися без допомоги соціально відповідального бізнесу сьогодні теж неможливо», – сказав голова райдержадміністрації Сергій Матяшук.
Опрацьоване в ході засідання коло питань стосувалося застосування в районі механізмів державної підтримки і стимулювання  підприємницької діяльності як в розвиток економіки, так і в соціальну сферу.
Директор Ковельського міськрайонного центру зайнятості Олена Комісарук-Марчак провела презентацію центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. Зупинилась на питаннях висвітленні діяльності служби зайнятості по наданню послуг незайнятим громадянам та роботодавцям на ринку праці.
Про дотримання законодавства про працю роботодавцями району інформувала начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів у Волинській області Наталія Ганя.
Начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Олена Давидович зупинилась на питанні легалізації використання праці найманих працівників. Олена Григорівна зазначила, що одним з напрямків у роботі органів виконавчої влади в районі є виявлення найманих працівників, праця яких використовується суб’єктами господарювання (працедавцями) без належного документального оформлення трудових відносин у відповідності з вимогами чинного трудового законодавства, що тягне за собою виплату заробітної плати “в конвертах” без сплати податку з доходів фізичних осіб. Відповідно до затвердженого графіка робочою групою проводяться виїзні перевірки суб’єктів господарювання, які здійснюють свою діяльність на території  району. За січень-листопад 2013 році проведено 5 засідань робочої групи та 7 виїзних перевірок суб’єктів господарювання, які здійснюють свою діяльність на території Городищенської, Облапської, Дубівської, Козлиничівської, Колодяжненської, Пісочненської, Тойкутської, Кричевичівської, Уховецької та Доротищенської сільських рад.  Перевірено 73 суб’єкти господарювання. За результатами проведеної роботи легалізовано 8 робочих місць із місячним фондом оплати праці в сумі 6,7 тис. гривень. Легалізація доходів це не тільки надходження до бюджету, а й захист прав та законних інтересів платників податків.
За словами керівника виконавчої влади району, аби подолати виплату зарплати у «конвертах» необхідно забезпечити належний діалог між владою та бізнесом. Поряд з цим забезпечити аналіз діяльності суб’єктів господарювання, які виплачують заробітну плату працівникам у розмірах менше встановленого законодавством та вжити належних заходів.
Велася розмова про те, що далеко не всі приватні підприємці прагнуть оформити трудовий договір зі своїм найманим працівником належним чином. Перш за все, самі громадяни повинні бути зацікавлені в тому, щоб працювати офіційно. Від приховування зарплати страждають саме вони. У неоформленого працівника немає соціального захисту, ніяких прав та гарантій на майбутнє. Як відомо, всі соціальні відрахування провадяться виходячи з реальної заробітної плати, що нараховується працівнику. Отже, отримуючи заробітну плату в «конвертах», людина залишається соціально незахищеною у майбутньому.
Розповіли про свої проблемні питання, з якими стикаються в роботі, присутні підприємці та керівники приватних підприємств. Вони нарікали на недосконалість чинного законодавства, велику кількість дозволів, цікавилися умовами, які є для новостворених підприємств, особливо в аграрному секторі, відшкодуванням єдиного соціального внеску та рядом інших питань.
Керівник виконавчої влади району наголосив на тому, що взаємини влади, бізнесу і територіальних громад мають бути публічними, тому що в іншому випадку вони не принесуть очікуваного результату. Він пообіцяв, що пропозиції, які висловили, будуть покладені в основу відповідного доручення.

1 коментар:

  1. Служба фінансування Le_Meridian вийшла за рамки їхніх вимог, щоб допомогти мені отримати кредит, який я використовував, щоб розширити свій аптечний бізнес. Вони були дружніми, професійними та абсолютними дорогоцінними каменями, з якими можна працювати. Email..lfdsloans@lemeridianfds.com Або lfdsloans@outlook.com.WhatsApp ... + 19893943740.

    ВідповістиВидалити