четвер, 5 грудня 2013 р.

Реформа місцевого самоврядування: реалії та перспективи

3 грудня 2013 року, в залі засідань райдержадміністрації відбувся “круглий стіл” на тему: «Реформа місцевого самоврядування: реалії та перспективи». Засідання за «круглим столом» провів голова райдержадміністрації Сергій Матяшук.
Голова райдержадміністрації Сергій Матяшук, зазначив, що сьогодні ми зібралися, щоб обмінятися думками щодо основних положень документу та з’ясувати оптимальні шляхи їх втілення. Висловив переконання у тому, що реформування системи місцевого управління, як і будь-якої іншої сфери життєдіяльності, – процес складний, але потрібний.
На початку засідання керівник апарату райдержадміністрації Степан Топольський  ознайомив учасників круглого столу з основними положеннями Концепції реформування органів місцевого самоврядування в Україні. Степан Степанович наголосив, що питання змін системи місцевого самоврядування стоїть вже давно і про проблему реформування говорили багато років, практично всі роки незалежності. «Було багато варіантів і спроб щось змінити. Президент України Віктор Янукович став першим із президентів, який системно підійшов до цієї складної проблеми. Він послідовний у своїй позиції щодо реформи місцевого самоврядування, – сказав керівник апарату райдержадміністрації.
Сьогодні функціонування місцевого самоврядування у більшості територіальних громад не забезпечує створення та підтримки сприятливого життєвого середовища, необхідного для всебічного розвитку людини, її самореалізації, захисту її прав, надання населенню якісних і доступних адміністративних та соціальних послуг шляхом сталого розвитку громади. Було наголошено, що суть реформи полягає у розмежуванні повноважень між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, удосконаленні взаємодії між ними, подоланні проблеми, коли повноваження органів місцевого самоврядування не відповідають їх зобов’язанням та завданням.
На продовження розмови керівник виконавчої влади району сказав, що  «люди мають зрозуміти, що вони отримають завдяки змінам, адже кінцева мета цих заходів – розвиток економіки, зростання заробітних плат, створення нових робочих місць, підвищення комфорту проживання та рівня соціального захисту».
Учасники заходу також озвучили свої думки  щодо проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади України. Вони говорили про те, що процес реформування буде непростим, але висловлювали надію на те, що працюючи з громадами, послідовно впроваджуючи положення реформи, з часом ми прийдемо до досконалішого управління.
Голова райдержадміністрації Сергій Матяшук переконаний, що реформування місцевого самоврядування не може бути однобічним процесом, воно має відбуватися у комплексі з адміністративно-територіальною та іншими реформами, що нині втілюються у державі.
В ході роботи «круглого столу» були схвалені рекомендації, в яких, зокрема, зазначалася необхідність продовжити практичну роботу із роз’яснення та популяризації положень Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.
Завершуючи засідання «круглого столу» було відзначено, що його учасники визнали потребу у реформуванні, висловили переконання в тому, що місцеве самоврядування має будуватися, виходячи з інтересів розвитку людини та громади.

Немає коментарів:

Дописати коментар